Saturday, May 4, 2013

Oszinten Argentinabol Buenos Airesen kivul nem sokat lattam .
Buenos Aires-i  legemlekezetesebb pillanatok, egy szindarab"Alma" megtekintese, egy kisseb kortars szinhazban, erdekesseg, h a fo-es egyben egyetlen szereploje a kis szindarabnak egy magyar gyokerekkel rendelkezo lany , Szekely Lorena . Zsenialis darab, minimalista eloadasmod, spanyol neyvtudas nelkul sem volt nehez megerteni, tekintve, hogz Lorena zsenialisan alakitott, es gesztikulalt.  A tortenet egy szegeny argentin lanyrol szol, aki csaladjat elhagyva szerencset probal, cselednek szegodik, de mint kesobb kiderul, egy bordelyhazba. Ekkor veszi fel az Alma nevet,es sok megrazkodtatason megy keresztul. Kicsit groteszk abrazolasmodja a kor nehezsegenek.
A szindarab utan egy kiveteles  helyre sikerult eljutni. A helz neve "La Cathedral" , igazi, autentikus tango bar. Nagy hangarra emlekezteto hely, absztrakt dekoraciokkal, festmenyekke..es igazi forro,kezdo es profi tango tancosokkal. Kivalo pizza es sor mellett csak csodaltam a parokat, ahogy tudasukat probalgattak. Nemsokkal kesobb mindenki elhagyta a szinpadot, elo, hangszeres tango koncert kovetkezett.
En csak felve csoadltam a szinpadra perulo tancosokat, holott egy gyorstalpalo tango kurzuson resztvettem tavaly, a kezdo alap lepeseket nagyjabol tudom meg. Egyszer csak egy uriember elobukkant a sem mibol es udvarisan megkerdezte,h tancolok-e vele! Es persze,h profi tancos volt, a tangonal szinte minden a ferfin mulik, ha jol vezet ,akkor konnyu a dolog,csak kovetni a ritmust,es kesz! :) Ez valami hatalmas elmeny  volt, es oszinten szolva egyis almom  valt valora, tangot tancolni Buenos Airesben! :))

A leghagulatosabb varosreszek Palermo, San Telmo, Florida..hangulatos barok,ettermek,epiteszeti muremekek...
Az argentin steak ,argentin borral dukal...es nagyon de nagyon izletes! Kicsit ragos,de az ize magaert beszel. :)   50   pesoert jol lehet lakni vele, salatakorettel, borral,per fo.

Meg egy "erdekesseg"  penzvaltassal kapcsolatosan.
A bankokban, repteren nem erdemes dollart vagy eurot valtani, mert kb 1USDert adnak kb 5 arg pesot, mig az utcan, un "blue market"-en akar 8 pesot is erhet a dollar.  (nem hivatalos  penzvalo   k,  foleg Florida varosreszen, minden harmadik ember kiabalja,h valtanak dollart)

Helyi  jellegzetes etel az Empanadas, ropogos,francia teszta szerusegbe toltott daralt hus, vagy sajt, sonka, sokfele van belole, es szinte minden sarkon aruljak, 2-3   pesoert darabjat.

Az argentiv sor nem tul izletes,de a borok annal inkabb , 20-40  pesoert lehet kapni nagyo  n finom borokat kulonbozo regiokbol (Mendoza pl)

A csapviz tisztitott es ihato Buenos Airesben, ez annak koszonheto, hogy  a nagy aranyu  szegenyseg miatt szinte minden ki ezt issza, igy a kormany tisztitott vizet szolgaltat  , hogy elkeruljek a betegsegeket.
Megegy erdekes es szamomra nagyon pozitiv dolog, a liszthez B6,B12 es egyeb vitaminokat adnak, ez is a szegenyek javara, hogy igy segitsek elo a valamivel egeszsegesebb taplalkozast.







2 comments:

  1. Ezt is jo volt olvasni, varjuk a tobbi postot is, es a kepeket is nagyon! puszi, Agineni :)

    ReplyDelete
  2. Irigykedve olvasom a beszámolóidat, és szinte magam előtt látom mindazt, ahol voltál :C)

    Szinte láttam a partnered szájában is a rózsát tangó közben! :C)

    Továbbra is jó utat!

    Balázs

    ReplyDelete